Reanimatie richtlijnen terug naar normaal
De reanimatie richtlijnen zijn per 25 september 2021 terug naar normaal. Dit heeft de Nederlandse Reanimatie Raad in overleg met AmbulanceZorg Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Medisch Managers AmbulanceZorg en HartslagNu besloten.
De afgelopen 1,5 jaar heeft de Coronapandemie ervoor gezorgd dat we met aangepaste reanimatie richtlijnen hebben gewerkt, per 25 september 2021 kunnen we weer terug naar normaal. Deze aanpassingen waren nodig om de hulpverleners en slachtoffer te beschermen tegen het virus. En ook om slachtoffers zo goed mogelijk te reanimeren tijdens een circulatie stilstand onder de omstandigheden van een pandemie.
Dit betekende dat de reanimatie werd uitgevoerd zonder de beademing en zonder tussenpauzes de borstcompressies werden uitgevoerd. Indien mogelijk, werd geadviseerd om als hulpverlener een mondmaker te dragen.
Reanimatie richtlijnen terug naar normaal: inclusief beademing
Nu veel mensen zich hebben laten vaccineren en het virus zich minder snel verspreid. Heeft de Nederlandse Reanimatie Raad in overleg met AmbulanceZorg Nederland, de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers AmbulanceZorg en HartslagNu besloten dat het verantwoord is het oorspronkelijke reanimatie protocol te volgen.
Dus reanimatie slachtoffers kunnen weer worden gereanimeerd volgens de normale richtlijnen; 30 borstcompressies en 2 beademing.
Moet ik beademen?
Wel of niet beademen tijdens een reanimatie is een keus die de hulpverlener zelf maakt. Het is alleen dat de richtlijnen weer terug naar normaal gaat.
Als hulpverlener mag je er altijd voor kiezen om niet te beademen, of juist wel. De keuze voor wel of niet beademen zal vaak samenhangen met de situatie, hoe ligt het slachtoffer erbij en wie is het slachtoffer.
Is beademen tijdens een reanimatie belangrijk?
Het korte antwoord is ja. Beademen is een belangrijk onderdeel van de reanimatie, maar een keuze of de hulpverlener dit wel of niet wilt doen.
Op het moment dat het slachtoffer een hartaanval krijgt, stroomt er geen zuurstofrijk bloed meer door het lichaam. Wanneer dit te lang duurt krijgen de hersenen geen zuurstof meer en zal hersenbeschadiging optreden. Hersenbeschadiging is blijvend. Hoe erg dit is, is afhankelijk hoe lang de hersenen geen zuurstofrijk bloed hebben gehad.
6 minuten naar de circulatiestilstand treed deze hersenbeschadiging op, maar het duurt vaak langer dan 6 minuten voor de ambulance ter plaatse is.
Daarom is de stap terug naar de normale reanimatie richtlijnen zo belangrijk.