Wereld Hart Dag

Wereld Hart Dag

Wereld Hart Dag 2021

Vandaag, 29 september 2021, is het Wereld Hart Dag. Maar wat vieren we nou op deze dag?

In mei 2012 hebben wereldleiders Wereld Hart Dag in het leven geroepen om extra aandacht te geven aan hart- en vaatziekten. Medische gegevens van meer dan 190 landen tonen aan dat Hart- en vaatziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn.


Alleen al in Amerika zijn dagelijks 1.000 slachtoffers met een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In Nederland zijn dit 300 reanimaties per week. Uit medische gegevens van 2015 van ruim 190 landen blijkt dat meer dan 17,3 miljoen mensen overlijden aan een hartaanval, aldus “Heart Disease and Stroke Statistics—2015 Update: A Report From the American Heart Association.” Volgens het rapport zal dit aantal naar verwachting oplopen tot 23,6 miljoen in 2030.

Hart- en vaatziekten en beroertes zijn in 2021 wereldwijd doodoorzaak nummer 1, welke ieder jaar 18,6 miljoen levens kost.

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één

Met hart- en vaatziekten wordt bedoeld dat het hart of de bloedvaten (aders en slagaders) zijn aangetast. Dit wordt ook wel een hartaanval of een hartstilstand genoemd. In beide gevallen is er een groot probleem in het hart waarbij medische hulp en reanimatie nodig is. Snel handelen kan levensreddend zijn.

Wist je dat je hart zo groot is als je vuist én dat het de sterkste spier in je lichaam is?

Risicofactoren

Het hart is het eerste orgaan wat zich ontwikkelt én begint met kloppen. Wanneer je 70 bent, heeft het hart al twee en een half miljard keer geslagen! Hoewel het hart indrukwekkend en sterk is, kan deze ook kwetsbaar worden. De risicofactoren kunnen versterkt worden door een ongezonde leefstijl zoals roken, ongezond eten of stress.

Het hart kan ook verzwakt raken door een hartaandoening of aangeboren hartafwijking. Ook door factoren zoals een te hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte in het bloed, kan het hart verzwakken.

Wanneer de functie van het hart wordt aangetast, staat dit bekend als hart- en vaatziekten. Een breed begrip waarbij hartproblemen centraal staat.

Wereld Hart Dag is daarom in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het belang van een gezonde leefstijl en goed voor je hart te zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *